tirsdag 28. april 2009

Ikke tro alt som står i avisene!

I gamle dager het det: " Du skal ikke tro alt du leser i avisen". I dag gjelder samme regelen for nettet. I forbindelse med utbruddet av svineinfluensaen i Mexico melder nå enkelte at informasjon/ desinformasjon via Twitter, Facebook og andre nettbaserte sosiale kommunikasjonsverktøy er i ferd med å skape hysteri og frykt enkelte steder. Trending Topics på Twitter viser klart hva folk er opptatt av i dag :-)

Det er alle grunn til å være oppmerksom på at ikke alt du leser på nettet er sannheter. Her er det millioner av mennesker med vidt forskjellige hensikter som "informerer". Kildekritikken må alltid ligge langt framme i pannebrasken når leser nettinformasjon like mye som aviser.

lørdag 25. april 2009

Eksempel til etterfølgelse

De 2 siste arbeidsdagene har jeg tilbrakt på konferansen Dei Gode Døma i Bergen. Det var litt av hvert å snappe opp der og derfor hadde jeg egentlig tenkt sette meg ned en lørdags morgen å skrive litt om innleggene, inntrykkene og konferansen generelt. Det kan jo være greit å dele slikt med andre :-), men jeg har tenkt om. En liten titt i blogg- og twitter-verden viser at det meste er lagt ut, referert og kommentert allerede.
  • programmet finner du her
  • alle hovedinnleggene finner du steamet her
  • Kjemikeren (Frøydis) har referert fra mange innleggene her
  • Guttorm har skrevet dette dette og dette innlegget
  • June her selvsagt laget sine sluttkommentarer
  • Jeanette har tre blogginnlegg fra konferansen
  • Elisabeth skriver mange gode blogginnlegg
  • ...... og det er bare de første jeg kom over
  • i tillegg kommer pp-presentasjoner fra konferansen til å bli gjort tilgjengelig via nettet
Jeg bukker og takker og oppfordrer andre til å se/høre/lese og bli vis. I stedet for å skrive lange referater, kan jeg derfor bruke dagen til å installere programvare på konas nye Wind 100 og samtidig lure litt på hvorfor jeg dro til Bergen. Jeg har jo, takket være mange "gode hjelpere", tilgang til det meste av "fagstoffet" hjemmefra.

For min egen del mener jeg at mye av verdien med konferanser er de uformelle møtene med mennesker som arbeider i det samme fagfeltet som meg selv. Noen er gamle kjenninger, andre mennesker jeg bare har møtt via nettet og noen helt ukjente. Det er ofte i slike møter (de små gruppene) jeg opplever at de sterkeste argumentene kastes fram og diskusjonen tar av. Her får jeg innspill og informasjon som setter tankeprosesser i gang og gir føde til ny kunnskap. Kanskje er 470 deltakere og et tettpakka program (som forøvrig gikk på skinner), ikke den rette ramma om en vil fremme møtet mellom mennesker - men det var vel ikke det som var hovedmålet her.

Takk til Hordaland fk for et utmerket arrangement.

onsdag 22. april 2009

Sikkerhet og vedlikehold henger sammen

Jeg har tidligere skrevet et par innlegg om sikkerhet og vedlikehold av PC-er. Dagbladet hadde for kort tid siden en artikkel om dette der problemstillingen er at mange pc-brukere utsetter seg for fare og reduserer sikkerheten ved å la være å oppdatere operativsystemet og andre program i PC-en med nye sikkerhetsoppdateringer (altså ikke nye versjoner :-).

Artikkelen er nok noe spissa og tilrettelagt for å få fram poenget (hvem kjører bl.a på et OS som ikke er oppdatert siden 2003?:-) , men bunnlinja er klar: Ved å ikke oppdatere programvaren i PC-en din, utsetter du deg for farer som i verste fall kan medføre tap av data og penger.

I artikkelen finner du noen korte "oppskrifter" på hva du bør gjøre for å oppdatere de mest kritiske tingene. I tillegg er det en noen lenker nederst som fører deg til NorSIS nettsider. Der finner du mye tilleggstoff om dette temaet.

Et kritisk sikkerhetspunkt som artikkelen ikke omhandler, er oppsett av trådløse rutere. Mange sitter i dag bak rutere som er helt åpne, har en "enkel WEP-krypering" eller er sikret med et enkelt passord. Da er egentlig det første hinderet for hackere tatt bort og nettverket ditt er tilrettelagt for innbrudd. I dag bør alle trådløse hjemmerutere minimum være sikret med WAP eller WAP2 kryptering så fremst de støtter dette. Om du ikke får til å sette dette opp selv, må du alliere deg med en som kan og få satt opp ruteren sikkerlig. Selv om det koster noen kroner, vil du tjene på det i lengden.

mandag 13. april 2009

Vårrengjøring

Vårrengjøring av PC er tema i en artikkel i VG. De refererer til ComputerWorld som anbefaler programmer som skal rensk opp i diverse ting og få PC-en til å fungere bedre.
Etter mange år med ansvar for mange PC-er brukt av diverse personer, har jeg brukt og testa en del programmer som skulle gjøre verden og PC-en bedre. Noen har holdt det de lovet, mens andre har medført mer trøbbel enn godt er - resultat formatering og reinstallasjon!

Generelt vil jeg advare personer som ikke har noen som helst eller svært lite kompetanse på oppsett av programmer og "det indre liv" i PC-er om å bruke denne typen verktøy uten
  • å ta backup av PC-en (alt du har produsert, lastet ned, bokmerker, register...) før du setter i gang med vaskinga
  • å ha noen som kan dette sammen med seg første gang
  • slipp heller ikke vedkommende ut av døra før du vet hva du skal gjøre neste gang
Dette er nemlig ikke noe du bare tenger å gjøre om våren! Det er en sak som du bør gjennomføre med jevne mellomrom om du vil unngå trøbbel. Selv har jeg rutine på at jeg sjekker de PC-ene jeg har ansvar for minst en gang pr. måned og jeg finner alltid et eller annet som bør fikses.

Lista over "nødvendige" programmer som ComputerWorld har satt opp er lang. Mange av disse gjør faktisk mye av de samme tingen. Selv bruker jeg fire programtyper til vedlikeholdsarbeidet
  • program for overvåkning av virus og spionproramvare
  • program for overvåkning av aktive prosesser i PC-en
  • program for overvåkning av oppstart av PC-en
  • program for opprydding og sletting av feil i systemet og overflødige filer
Mange vil fint klare seg med 2 av disse - det første og det siste på lista.

Alle må ha et antivirus og spionprogram innstallert på PCen. Disse må oppdaterer seg automatisk og scanne/overvåke PC-en hele tiden. Å tro at man kan klare seg uten slike ting og samtidig ha en PC som fungerer, er det samme som å tro på julenissen. Her er det mye å velge i - både gratis og kommersielle programvare. Søk hjelp hos dem som virkelig kan og forsikre deg om å få programme satt opp riktig slik at de fungerer som de skal. Hvis ikke kan du like godt la være å installere dem!

Pga. endringer som skjer med PCen, vil det oppstå feil i oppsett og kritiske programmer. I tillegg lagres det store mengder unyttig informasjon på en PC med daglig bruk. For å rydde opp i slike ting må en ha et verktøyprogram som gjør jobben. Her er det også mye å velge mellom, men selv bruker jeg et gratis program som jeg vet har fungert i lang tid og som oppdateres jevnlig - CCleaner. Hvis du får hjelp med å sette det opp første gang og så kjører det jevnlig, er det gode muligheter for at PC-en din fungerer greit framover.

Oppdatering 21.04.09:
Det er selvsagt ikke bare programvaren i PC-en som bør etterses jevnlig. PC-er som står i støvete miljøer blir lett fullpakka av skitt. I denne artikkelen forteller DinSide deg hvordan du kan få hybelkaninene ut av PC-en.

Om du eier en møkkete bærbar PC, er det ikke like enkelt å få den rengjort som en stasjonær PC. Det er uansett lurt å sjekke at lufterillene er åpne slik at luftgjennomstrømningen fungerer. Da vil du i det minst oppleve at vifta ikke går konstant :-)