mandag 8. desember 2008

Hvorfor gjøre det så vanskelig?

Jeg kom over Vegard Egners masteroppgave innen IKT og læringbloggen til Arne Krokan. Han skriver om bruk av Wiki i grunnskolen. Interessant tenkte jeg, lasta ned og begynte å lese på siden 1 av ca. 100.

Når jeg leser slike lange tekster på skjermen, liker jeg å kunne markere i teksten/legge til egne notater slik at jeg i ettertid kan finne fram på enkel måte. Men den gang ei! Den som hadde lagt over oppgaven til pdf-format hadde ikke åpna for muligheten for å merke tekst eller legge inn notater. Det tvinger meg til å finne på andre kreative løsninger som f.eks å kopiere alt over til en tekstbehandler (det funker) og les/merke/notere der. Men da blir layouten helt forvrengt og bilder blir borte. Alternativt kan jeg skrive ut 100 sider, så grave i støvdungen etter ei penn og les/markere/notere på gammelmåten. Er det slik det bør være?

Til dere som legger ut denne typen tekster i pdf-format: Vær så snill - la oss få mulighet til å jobbe med dem digitalt. Hvis dere ikke ønsker det, så gi teksten ut i papirformat!

NB! Jeg skal lese oppgaven likevel og kanskje kommentere den på bloggen.

2 kommentarer:

Seafarer sa...

tja, det var dett med å finne rett verktøy for jobben da..
som kjent er godt verktøy halve jobben, og du bruker da ikke BLYANT for å bearbeide et elektronisk dokument? kan like gjerne bruke flintøks for å stille inn TV'n..
ok, nok hånflir herfra.
på tide med en liten øyeåpner.

med tekstbehandler mener du åpenbart ikke OpenOffice.org eller Go-OpenOffice http://go-oo.org/ som er min personlige favoritt for tiden.

Nå skal du høre:
jeg lagret pdf'en du nevnte ovenfor (vha min foxit reader plugin i firefox) åpnet fila i openoffice (et så stort dokument tar riktignok litt tid å åpne på denne måten, men man får vel ofre litt), og kunne gjøre ting som å slette, legge til, farge, understreke, gjennomstreke, forstørre, forminske, rotere, flytte osv osv osv tekst hvor som helst i dokumentet.
OOo importerer pdf'er i sweb modulen, åpner dem i openoffice draw, og lar deg redigere dokumentet som om det var en tegning med masse tekstbokser i.
under redigeringen er dokumentet en pdf, du kan så velge hvordan du vil lagre resultatet. som .odg (open document graphics) eller du kan eksportere det direkte som .pdf igjen dersom det er det du vil ha.
(er du stinn av gryn kan du sikkert kjøpe adobe acrobat eller en annen dedikert pdf-editor og få et enda bedre resultat, men OOo gjør jobben mer enn bra nok.)
For ikke å få herr Egner og åndsverksloven på nakken, har jeg ikke tatt vare på det molestrerte dokumentet hans, så jeg kan ikke vise deg. prøv selv og ha det gøy med fremtidige pdf'er!!

Kjell sa...

Takk for tipset. Tenkte ikke på OO selv om jeg bruker MS, OO og Google dok om hverandre daglig. Jeg testa med Word og den rota teksten til.

Når det gjelder rettigheter og opphavsrett er jeg sikker på at notering og merking til personlig bruk i et dok ikke beskyttes. Derfor blir det etter min mening bare tøv å legge den typen beskyttelse på dette så leng det er mulig å kopiere ting ut av det samme dokumentet. Ser rett og slett ikke sammenhengen.