mandag 13. april 2009

Vårrengjøring

Vårrengjøring av PC er tema i en artikkel i VG. De refererer til ComputerWorld som anbefaler programmer som skal rensk opp i diverse ting og få PC-en til å fungere bedre.
Etter mange år med ansvar for mange PC-er brukt av diverse personer, har jeg brukt og testa en del programmer som skulle gjøre verden og PC-en bedre. Noen har holdt det de lovet, mens andre har medført mer trøbbel enn godt er - resultat formatering og reinstallasjon!

Generelt vil jeg advare personer som ikke har noen som helst eller svært lite kompetanse på oppsett av programmer og "det indre liv" i PC-er om å bruke denne typen verktøy uten
  • å ta backup av PC-en (alt du har produsert, lastet ned, bokmerker, register...) før du setter i gang med vaskinga
  • å ha noen som kan dette sammen med seg første gang
  • slipp heller ikke vedkommende ut av døra før du vet hva du skal gjøre neste gang
Dette er nemlig ikke noe du bare tenger å gjøre om våren! Det er en sak som du bør gjennomføre med jevne mellomrom om du vil unngå trøbbel. Selv har jeg rutine på at jeg sjekker de PC-ene jeg har ansvar for minst en gang pr. måned og jeg finner alltid et eller annet som bør fikses.

Lista over "nødvendige" programmer som ComputerWorld har satt opp er lang. Mange av disse gjør faktisk mye av de samme tingen. Selv bruker jeg fire programtyper til vedlikeholdsarbeidet
  • program for overvåkning av virus og spionproramvare
  • program for overvåkning av aktive prosesser i PC-en
  • program for overvåkning av oppstart av PC-en
  • program for opprydding og sletting av feil i systemet og overflødige filer
Mange vil fint klare seg med 2 av disse - det første og det siste på lista.

Alle må ha et antivirus og spionprogram innstallert på PCen. Disse må oppdaterer seg automatisk og scanne/overvåke PC-en hele tiden. Å tro at man kan klare seg uten slike ting og samtidig ha en PC som fungerer, er det samme som å tro på julenissen. Her er det mye å velge i - både gratis og kommersielle programvare. Søk hjelp hos dem som virkelig kan og forsikre deg om å få programme satt opp riktig slik at de fungerer som de skal. Hvis ikke kan du like godt la være å installere dem!

Pga. endringer som skjer med PCen, vil det oppstå feil i oppsett og kritiske programmer. I tillegg lagres det store mengder unyttig informasjon på en PC med daglig bruk. For å rydde opp i slike ting må en ha et verktøyprogram som gjør jobben. Her er det også mye å velge mellom, men selv bruker jeg et gratis program som jeg vet har fungert i lang tid og som oppdateres jevnlig - CCleaner. Hvis du får hjelp med å sette det opp første gang og så kjører det jevnlig, er det gode muligheter for at PC-en din fungerer greit framover.

Oppdatering 21.04.09:
Det er selvsagt ikke bare programvaren i PC-en som bør etterses jevnlig. PC-er som står i støvete miljøer blir lett fullpakka av skitt. I denne artikkelen forteller DinSide deg hvordan du kan få hybelkaninene ut av PC-en.

Om du eier en møkkete bærbar PC, er det ikke like enkelt å få den rengjort som en stasjonær PC. Det er uansett lurt å sjekke at lufterillene er åpne slik at luftgjennomstrømningen fungerer. Da vil du i det minst oppleve at vifta ikke går konstant :-)

Ingen kommentarer: