mandag 2. februar 2009

Dumme brukere får virus....


heter det i en artikkel i digi.no. Utgangspunktet er at Conficker-ormen herjer diverse større og mindre ikt-systemer rundt om i Norge for tiden og forfatteren hevder at alle som får denne ormen på sin PC har seg selv å takke og er pr. definisjon dumme.

Dette er å snu ting fullstendig på hodet sette i forhold til hvilken kompetanse som kreves for å holde en PC, for ikke å snakke om et større system, rent for virus. Rimelig lang erfaring på mange ikt-arenaer har lært meg at de fleste PC-brukere mangler den nødvendige kompetansen her. Men å si at de dermed er dumme, er mildt sagt skivebom.

Normalbrukerne av datamaskiner stoler på at informasjonen de får når de kjøper maskinen er riktig og tilstrekkelig for at denne skal fungere som forutsatt (trygt og godt) til de tingene de ønsker å bruke maskinen til. De er opptatt av funksjon og ikke alle mulig informasjon om sikkerhet og farer som lurer - en informasjon som gis på et språk som kun utvalget stammemennesker forstår. Det dreier seg om å sette opp operativsystemet, virusscanner, kjøre "registerrensere" og spionvarescannere, ta backuper og imager av disker osv. Og inne i disse få berepene (som alle PC-brukere selvsagt har kontroll på), ligger det haugevis med fallgruver under installering, oppsett og bruk for brukere som ikke vet hva man holder på med. Mener virkelig artikelforfatteren at dette er kunnskap som hver og en som bruker en PC skal ha? Og hvis de ikke har det og får virus på PC-en er de dumme?

Nord-Trøndlag fylkeskommune er vel den siste store organisasjonen som har gått på snørra så det holder. Selvsagt krise, men et dyktig team (ikke dumme) av medarbeidere har jobba dag og natt for å få satt en stopper for angrepet. De har til og med informert sine brukere på en ypperlig måte om problemene og hva de skal gjøre for å få kontroll på egen PC. (kunne vært litt bedre på hvordan en sjekker og renser sin egen PC. Les under lenka til F-Secure se om du forstår det som står der.)

I stedet for å kalle Pc-brukerne dumme, burde derfor digi.no rette skytset og karakteristikken mot de som burde betegnes som "dumme" og .
  • Produsenter av virus- og spionvarescannere som ikke holder mål og som ikke gjør det de lover når det gjelder å være i forkant av slike problemer (muligens fordi de tjener penger på elendigheta)
  • Produsenten av et operativsystem som er avhengig av oppdateringer "annen hver dag" for å være "nokså sikkert" og som krever spesialkompetanse for å kunne settes opp til et godt sikkerhetsnivå.
  • Et os som, i alle fall i siste offisielle versjon, varsler om farer så snart en setter fingene i tastaturet med det resultat at brukerne etter ei tid gir blaffen i alle varsel og svarer ja/ok der de burde ha svart det stikk motsatte
  • PC-selgere som sender tusenvis av maskiner ut døra til bestemor/far, tanter/onkler, lillebror og med forsikring om at: "Selvsagt er alt i orden. Vi har satt den opp slik at sikkerheten er ivaretatt". Selgerne vet ofte knapt selv hva de snakker om!
  • selvsagt produsenten av viruskoden :-)
Det er mulig at digi.no legger noe annet i dum enn jeg gjør, men redaksjonen må være rimelig dum som har sluppet dette gjennom.