torsdag 11. september 2008

Sikkerhet, sikkertretthet, tretthet....

Fokus på sikkerhet er enormt stort i databransjen. Microsoft utvikla vel egetlig MS Vista som et resultat av at MS XP hadde (og har) store sikkerhetshull. Ikke det at MS Vista er 100% vanntett, men den lekker nok ikke slik som tidligere OS fra Microsoft. I tillegg til sikkerhetshull i operativsystemene, er det mest problemer med nettleserne, MSN og e-post som legger PC-en åpen for diverse ulumskheter.

Resultatet av dette er:

  • produsentene setter som standard opp flere og tettere sperrer i programmene (OS, nettlesere, brannmurer...) for at vi "stakkars databrukere" skal være "beskyttet"
  • selv kjører vi antivirus- og antispionprogramvare og setter opp spamfilter på og for alt mulig. Det er ikke uvanlig at noen har flere programmer som gjør samme "sikkerhetsjobben" samtidig.
  • Pc-ene bruker store maskinressurser og blir trege for å klare og kjøre/overvåke /filtrere disse tingene
  • vi som brukere blir irritert for at ting tar tid og at vi blir spurt annet hvert minutt om du ønsker å godta/ikke godta ditt eller datt

Mange ikt-brukere har ikke kompetanse på dette området og blir derfor offer for den rene meldingsterror fra operativsystem og programmer som skal beskytte oss. Selv testa jeg MS Vista ei stund og "holdt på å tørne" før jeg fant ut hvordan en skulle slå av varslingen for alt mulig.

Hva skal så en stakkar gjøre?

Først og fremst: Du skal alltid kjøre et oppdatert antivirusprogram på maskinen. Dette skal settes opp til å kontinuerlig overvåke PC-en og sjekke etter oppdateringer for nye virusdefinisjoner.

Deretter bør du:

  • Installer en spionprogramvare som du kan kjøre regelmessig. Her er det flere å velge mellom.
  • Sjekk om du kjører flere brannmurer i PC-en. MS XP og MS Vista har innebygget brannmur og i tillegg har de store antivirusprogrammen slike. Sørg derfor for at alle minus 1 brannmur er deaktivert.
  • Vær alltid skeptisk når du får e-post / MSN som inneholder filvedlegg og lenker. De kan inneholde virus/spioner. Er du ikke sikker på hva dette er - Slett det!
  • Sett opp it's learning og andre som du bruker mye og er trygg på som "sikker sone" i nettleseren (gjøres på litt forskjellig måte i de forskjellige nettleserne). Det sparer deg for masse mas
  • Lær deg å sett opp operativsystemet slik at du kan sette opp varslingsnivå slik du ønsker.

Se også innlegget i denne bloggen som heter Et eller anna er feil.....

Ingen kommentarer: