fredag 26. september 2008

Video inn i it's learning

Video er et aktuelt læringsobjekt i den digitale skoledagen. På diverse nettsteder dukker det stadig opp videoer som er meget godt egnet i diverser fag. YouTube er vel det nettstedet som er best kjent (på godt og vondt) i så måte. Der finner en en hel del søppel, men også produksjoner som er rene perler i forhold til opplæring.

Det er imidlertid mange (både lærere og elever) som ikke er klar over hvor enkelt det er å legge inn videoer fra YouTube i notater, oppgaver, tester eller bloggen i it's learning. Derfor tar jeg et lite lynkurs her. Først av alt: Jeg forutsetter at du bruker Rich-Text editoren i it's learning. Hvis ikke - skift til den nå!

Først av alt må du finne en video som du vil bruke på YouTube. Etter at du har sett gjennom videoen, vil du ha et felt til høyre for videoen som er lik det du ser til høyre her. Klikk på "stjerna" (Customize) nederst til høyre og velg "" i neste bilde. Klikk deretter på Close.

Start nå it's learning i en annen fane i nettleseren og skriv inn den teksten du vil skal følge videoen (f.eks i et notat). Klikk på Kilde på verktøylinja i editoren. Det som nå kommer fram er kildekoden (html-koden) av teksten og kan nok virke litt forvirrende første gang du ser den. Let deg fram til det stedet du vil at videoen skal plasseres i teksten og klikk/sett skrivemerket der.

Gå nå tilbake til fanen der du har YouTube og klikk i feltet Embed slik at alt blir merket. Tast nå CTRL+C (kopier). Du kopierer nå koden i Embed-feltet til minnet i PC-en.

Gå tilbaken til it's learning. Pass på at skrivemerket står der du vil i teksten og klikk CTRL+V (lim inn). Koden fra Embed-feltet limes nå inn. Klikk igjen på Kilde på verktøylinja for å komme ute av kildevisning.

Det er nå kommet ei tom rute med "en brikke fra et puslespill" inn i teksten. For å se innholdet i ruta, må du lagre notatet og se på det. Hvis du har fulgt oppskrifta her, skal nå videoen fra YouTube ligge som en integrert del av notatet.

Videoen som ligger i dette innlegget kan du jo ta som en liten test på om du er god i matte. Oppgaven er enkel: Motbevis dette.

Ingen kommentarer: